logo fb 100x

Fotbalový klub Znojmo

Oficiální stránky klubu


www.fkznojmo.cz

Rozhovor s trenérem A týmu Milanem Železným pro Znojemský deník

milan zelezny1. Ještě donedávna jste hrál fotbal za C-tým FK Znojmo. Jak jste se udržoval v kondici?

Poslední mistrovské utkání jsem odehrál, když mi bylo 40 roků. V této době jsem působil jako trenér dorostu FK Znojmo a snažil jsem se s klukama některé tréninkové jednotky ukazovat aktivně. Třeba v zimní připravě jsem neměl problém s nimi vyběhnout třeba do Gráníckého údolí.

2. Stačil jste, než jste přestal aktivně hrát, mladším ročníkům?

Myslím si, že stačil. Asi od svých 30 roků jsem nastupoval na pozici stopera, kde jsem uplatnil své schopnosti a hlavně zkušenosti.

3. Váš táta si k sedmdesátým narozeninám nadělil start v krajském přeboru. Proti komu hrál a jak na to vzpomínáte?

Bylo to k 65. narozeninám proti Bosonohám. Byl to pro nás všechny bezesporu velký zážitek. Pamatuji si, že na tomto zápase bylo hodně diváků. Tátu tehdy přišla podpořit celá jeho rodina. V tomto zápase se navíc dostal i do brankové příležitosti ale bohužel jeho hlavička skončila těsně vedle tyčky. Tímto startem se stal v našem klubu nejstarším hráčem, který nastoupil v mistrovském utkání.

4. Trénujete A-tým FK Znojmo. Co se vám podařilo v letošní sezoně?

V letošní sezóně se nám spolu s mým asistentem Lukášem Kalinou podařilo dát dohromady partu kluků, která ví co chce a táhneme všichni za jeden provaz. ,,A" tým trénuji 3 rokem a až teď nám to konečně sedlo jak herně tak výsledkově. Za ty 3 roky se u nás udělala velká obměna kádru. Do týmu přišlo z dorostu hodně mladých kluků, kteří si na mužskou kategorii teprve zvykají. Samozřejmě v týmu máme i zkušené hráče, kteří předávají své zkušenosti mladým hráčům. V ,,A" týmu jsou to Petr Železný, Martin Vašíček, Martin Procházka a brankář Tomáš Kotáb a v ,,B" týmu Dan Kubále, Dan Černý, Honza Paseka, Michal Adámek a Mara Bálka.

5. Mrzí vás, že se podzim kvůli koronaviru nedohrál?

Ano mrzí, protože tuto sezónu máme skvěle rozehranou. Máme odehraných 9 utkání a z toho máme 7 výher a pouze 2 porážky. Momentálně se nacházíme na 3 místě tabulky s 21 body a skórem 32:20. Navíc v soutěži máme nejvíce vstřelených branek a zároveň nejlepšího střelce souteže Marka Balíka s 12 góly. Koronavir nám překazil vítěznou sérii 6 vítězství v řadě, což už náš klub několik sezón nepamatuje.

6. Řekl jste si někdy během let, že na fotbal "kašlete" a nedohrál jste sezonu?

Ne, to se mi nikdy nestalo (možná jenom z důvodu zranění). Zažívám to teď jako trenér, že se někteří hráči v průběhu sezóny na to vykašlou. Jedná se především o mladé kluky, kteří bohužel mají jiné zajmy a třeba do 20 roků dělají fotbal a pak zjístí, že je baví něco jiného. Nechápu to, je to škoda pro celý náš fotbal.

7. Kdo vás během vaší kariéry nejvíce oslovil z fotbalových hráčů a trenérů FK Znojmo?

Jsem sice odchovanec FK Znojmo ale velkou část svojí kariéry jsem působil v Brně a v Rakousku. Z Brna bych vyjmenoval trenéry p. Virgl, p.Bedřich, p. Lukáš, p. Hric a p. Kotol. V našem klubu si vzpomínám na trenéra mládeže pana Jana Zemana, který mě posunul v mé kariéře právě do Brna. Co se týče hráčů tak těch bylo moc ale nejvíc fotbalových zážitků mám s Milanem Samkem, Lukášem Kalinem, Danem Kubálem a s mým bratrem Petrem Železným.

8. Kdekdo končí s aktivním fotbalem ve čtyřiceti letech. Chcete se dostat na takovou metu, jaké dosáhl váš otec?

To už asi málo kdo dokáže. Ja určitě ne, protože moje kariéra skončila právě ve 40 letech ze zdravotních důvodů. Můj táta je pro tento klub ikonou a legendou jako funkcionář, trenér i hráč. Odvedl pro tento klub hodně práce. Těžko ho bude někdo překonávat, protože ve svých 63 letech dal gól v mistrovském utkání - "klobouk dólů". Mým snem je nastoupit za náš klub společně s tátem, bratrem a svými syny Milanem, Davidem a synovcem Petrem v jednom dresu a samozřejmě jako trenér se pokusit postoupit s ,,A" týmem do vyšší soutěže.

9. Oblekovické "céčko" se dalo dohromady před deseti lety. Podle Okresního fotbalového svazu patříte k mančaftům s nejstarším průměrným věkem na hráče. Jak jste se smířili s touto nálepkou?

S tím, že mají nálepku nejstaršího mužstva na okrese je to pro ně těžší, ale srovnávají se s tím velmi dobře. Kluci mají jedenkrát týdně trénink, kde se sejde hodně hráčů, kteří v našem klubu působí nebo působili. ,,C" tým má ve svých řadách hodně zkušených hráčů. Osobně, když mě to vyjde tak se chodím dívat, protože ti kluci co tam hrají rozdávají fotbalovou radost a užívají si fotbalu a zaslouženě jsou na prvním místě tabulky. Mám tam hodně kamarádů, s kterými se o situaci v klubu a hlavně o fotbale hodně bavíme u nás v hospůdce na našem hrišti.

10. Co by jste chtěl říct závěrem?

Závěrem bych chtěl poděkovat našemu dlouholetému prezidentovi klubu a bývalému hráči Laďovi Berkovi za skvělé podmínky, které nám vytváří pro fotbal ve spolupráci s městem Znojmem. Dále díky všem trenérům mládeže za jejich práci, protože díky skvělé mládeži si můžeme dovolit mít 3 mužské týmy. Díky patří ještě trenérům ,,B" mužstva Danu Kubálemu a Jirku Samkovi, kteří pracují s velmi mladým týmem. Poslední moje dík patří sekretáři klubu Milanu Samkovi a divákům, kteří nám fandí a podporují nás.

fk a podzim 2020

fk b podzim 2020

Sdílejte tento článek:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Pamatujete?

Přihlašovací formulář hráče

Zápisy o utkání...

prihlaseni isfacr

Najdete nás na Facebooku

Projekt Oranžové hřiště

Nadace CEZ 260x

Náš klub je zapojen do projektu Oranžové hřiště.
Děkujeme nadaci ČEZ

Hlavní partneři klubu

logo nsa

Logo Mesta Znojma

logo obec ns 200x

Obec Nový Šaldorf - Sedlešovice

logo jmk 250x

Naši sponzoři