logo fb 100x

Fotbalový klub Znojmo

Oficiální stránky klubu


www.fkznojmo.cz

Rozhovor s prezidentem klubu - 27.7.2008

berka_80x100.jpg

V souvislosti s blížící se novou fotbalovou sezónou jsme požádali prezidenta klubu Ladislava Berku o rozhovor:

Vzhledem k tomu, že se v oblekovickém fotbale pohybuješ už dlouho, připomeň všem tvoje začátky v tomto klubu?

Abych se přiznal, sám už nevím. Nějak jsem se dal do řeči s panem Bourkem, pak proběhla členská schůze a už to bylo. Někdy kolem roku 1996. Tehdy klub nesl název Mona Znojmo.

Postupně si se z pozice hráče přesunul na post funkcionáře. S čím jsi do toho jako mladý ambiciózní člověk vstupoval?

Musím říct, že kdybych tušil, co všechno to obnáší, asi bych do toho nešel. Na druhou stranu postupem času se tento klub stal mým koníčkem.

Nezaujatý divák musí uznat, že za dobu tvého působení se událo hodně pozitivních změn (závlaha v zemi, nové střídačky, odlehčovací hřiště, v neposlední řadě rekonstrukce tribuny, nový plot u hlavní cesty atd..atd..), za což ti patří velký dík. Přesto by fanoušky zajímalo, jaké jsou další plány v souvislosti s naším klubem?

Nechci, aby to znělo jako vychloubaní, ale je fakt, že se toho udělalo celkem hodně. A myslím, že jsme se vydali správným směrem. Postupem času se vytvořila kolem mne skupinka lidí, která chce pracovat a má zájem o to, aby klub prosperoval. Došlo na rozdělení práce a každý dělá to, v čem si myslíme, že je nejlepší. Nebudu všechny vyjmenovávat, abych na někoho nezapomněl, s výjimkou dvou Milanů: Samka a Železného - těm patří velký dík. Spolu s Milanem Samkem se snažíme skloubit práci ve firmě a práci pro klub. A plány do budoucna? Ty já nedělám. Letos chci hlavně dokončit to, co se rozdělalo (tribuna, natažení sítí, oplocení kontejneru a dokončení terénní úpravy areálu). Pokud se podaří vyřídit stavební povolení, tak bych chtěl začít s přístavbou šaten a počátkem příštího roku s modernizací sprch, ale to už předbíhám, nechte se překvapit.

Co bys zpětně za dobu, co jsi v klubu udělal jinak? A co považuješ za svůj neúspěch?

Asi si nevybavuji nic, čeho bych litoval, až na druhé angažování p. Šalamouna, z toho jsem byl strašně zklamaný. A za neúspěch považuji vystupování některých jedinců na poslední členské schůzi. To mě dost dlouho bolelo a zvažoval jsem ukončení činnosti v našem klubu.

Co bys řekl na téma umělá tráva?

Proto, aby byla u nás umělá tráva, jsem udělal myslím maximum, co udělat šlo. Bohužel každý jen sliboval a slibuje a přislíbené dotace nepřicházejí. I když žádostí a různých jednání jsem napsal a absolvoval nespočet. Přesto to nevzdávám.

Kolik času věnuješ fotbalu? A jak bys stručně popsal co musí člověk na tvé pozici mít na paměti, aby zajistil fungování klubu v I.A třídě?

Kolik času? Tak to vážně netuším, ale asi hodně. Starat se o chod klubu na této úrovni, to je jako starat se o firmu. Ten, kdo podniká, tak asi ví, o čem píšu.

Jak jsi spokojen s minulou sezónou u A mužstva.

U A mužstva došlo ke změně na postu trenéra, Jaroslava Ludvíka vystřídal Tomáš Pěnkava a podle mě to byla správná volba. Já osobně jsem maximálně spokojen s prací trenéra, vlastně dnes už obou trenérů. Jejich práce si strašně moc vážím a oběma patří velký dík. Co se týče hráčů, nemůžu být spokojen, očekával jsem víc. Ne vždy předvedli to, na co opravdu mají. A konečné sedmé místo? Řeknu to takto: už jsem se s tím smířil, ale měli jsme na víc.

B týmu unikl postup v posledních minutách. Co na to říkáš?

Smůla, víc není co dodat. Ale po pravdě při jejich přístupu, ať už k tréninkům, tak k některým zápasům, byl by postup pořádná „haluz“. Ale na druhou stranu se proto udělalo maximum a soutěž byla zajímavá jak nikdy předtím.
 
Co ostatní týmy dorost, žáci, přípravka? Jsou jejich výsledky podle tvých představ?

Za prvé děkuji všem trenérům a lidem, kteří mají co dělat s mládežnickými družstvy. Mají můj obdiv, odvádí kvalitní práci. Jejich umístění hovoří za vše. Přípravky i žáci si nastavili laťky hodně vysoko. Zato dorost  zaostal za očekáváním. Čekal jsem víc, minimálně okresní finále, potažmo postup do kraje.

Myslím, že jako klub máme v českém fotbale jednu velkou raritu v tom, že ty jako prezident klubu máš na starosti trávník na hrací ploše a okolí, který nám může každý závidět. Někteří tvrdí že je to tvoje další dítě. Co ty na to?

Řeknu to takto, když jsem přišel, místo trávy na hřišti  byla suchá step, protože JZD přestalo provozovat závlahu. Za střídačkami vysoká lebeda a „odlehčovák“ byl neupravené „parkoviště“. Přes různé řeči, jako třeba „proč to děláš, to je hloupost, tam nic neporoste“, jsem udělal to, co jsem uznal za vhodné, i když kolikrát mi bylo hrozně. Asi nejvíc, když mi uhnila skoro polovina hřiště při posledních povodních. Všechny ty roky práce pryč. Několikrát jsem tam měl ,,správce“,  to když jsem z pracovních důvodů nestíhal, ale nikdy to nebylo podle mých představ, tak jsem to začal opět dělat sám. Ale dnes můžu říct, že se na mě konečně usmálo štěstí. Teď správcuje současný trenér áčka Tomáš Pěnkava a musím uznat, že úspěšně navázal na to, co jsem započal. Toto se musí dělat s láskou, jako když pečujete o dítě. Dík patří panu Matuščinovi ze Šatova, ten mi dával potřebné rady, co a jak s údržbou hřiště.

Kolem hlavního hřiště přibývají v poslední době nové reklamy. Je to trend, kterým se chce klub do budoucna ubírat?

Nad myšlenkou umístění reklam kolem hrací plochy jsem se zabýval dlouho, ale jednak na to nezbýval čas a navíc i někoho přesvědčit, aby si k nám reklamu dal, je nadlidský úkol. Na jaře se nabídl pan Texl, že obejde místní podnikatele a nabídne jim možnost reklamy na našem hřišti a výsledek vidíte sami. Nejen, že to vypadá pěkně, ale přibudou i nějaké peníze do pokladny. Za to mu patří velké poděkování.

Každý má nějaký sen. Jaký je ten tvůj?

Sen mám a to velký - vybudovat víceúčelový sportovní areál nejméně se třemi travnatými  hřišti a jedním s umělou trávou.

Máš kromě fotbalu čas i na jiné koníčky?

Jestli se to dá nazvat koníčkem, tak samozřejmě rodina. Když je čas, tak zajdu na ryby či na houby.

Co by si chtěl vzkázat našim fanouškům?

Fanouškům chci poděkovat za jejich přízeň a vytrvalost. Jezdí s námi na všechny utkání a několikrát svým počtem převálcovali fanoušky domácích.

Závěrem bych rád poděkoval všem, kteří nám přispívají na naši činnost, a to zejména vedení města Znojma, firmě Inzert Expres, potažmo panu Šoulovi, dále firmám Berk BT s.r.o., Agip Chvalovice, H+M Znojmo, nábytek Kafka a Šuba, Profi Gips s.r.o. Poděkování patří i všem těm, kteří pomáhají zabezpečit plynulý chod našeho klubu.

Děkujeme za rozhovor.

Sdílejte tento článek:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Pamatujete?

Přihlašovací formulář hráče

Zápisy o utkání...

prihlaseni isfacr

Najdete nás na Facebooku

Projekt Oranžové hřiště

Nadace CEZ 260x

Náš klub je zapojen do projektu Oranžové hřiště.
Děkujeme nadaci ČEZ

Hlavní partneři klubu

logo nsa

Logo Mesta Znojma

logo obec ns 200x

Obec Nový Šaldorf - Sedlešovice

logo jmk 250x

Naši sponzoři